Palstalla! Vihdoinkin!

Muuton jälkeen palstan kevätkunnostus tuntuu ylivoimaiselta puuhalta. Tarvitsen myös aikaa nähdäkseni, mihin kaikkialle tökkäilin perennoita syksyllä. Kurjenmiekka (Iris), päivänlilja (Hemerocallis), tulikellukka (Geum coccineum) olivat jo nousseet pintaan. Unikon (Papaver) ja jaloangervot (Astilbe) paikat onneksi muistin.

Sain viime keväänä hyvän vihjeen, että laventeli saattaa olla mainiosti talvehtinut, vaikka näyttääkin kuolleelta. Nyt se oli aivan risuryteikkö, mutta jätin sen paikoilleen vielä.

 

palsta3

Vähän aikaa ihmeteltyäni ajattelin tehdä asian sisareni neuvomalla tavalla: ”Peruna kerrallaan”. (Enkä välitä huolella käännetyistä naapuripalstoista!)

palsta4

Alkuun päästy! Maa on painunut kovasti, joten multaa täytyy lisätä. Tiivis savimaa kaipaisi myös hiekkaa joukkoonsa.

Minun palstallani lavakauluksia ei ole rakennettu kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Maa palstalla on savista ja hyvin rikkaruohoista. Oikea tapa olisi ollut laittaa pohjalle suodatinkangas, salaojitus ja uutta, puhdasta multaa. Maa tuntuu kuitenkin ravinteikkaalta ja olen yksinkertaisesti liian itara ostamaan kokonaan uutta multaa laatikoihin.

Laatikoista on kuitenkin etua: Kun istutukset ovat laatikoissa, on kitkeminen helpompaa ja lämpö säilyy paremmin. Verkot, harsot ja tukikepit ovat helpompia asentaa kuin avomaalle.

Mainio kirja lavakaulusviljelystä on ”Lavatarhuri – Kasvata satoa laatikosta” Tuisku, Lehtonen, Haapalahti. Kustantaja: Tammi, EAN 9789513180980 (kirja)

7.5.2016 oli erittäin kaunis päivä ja palstoilla kävi kova kuhina. Pieniä kääntötöitä ja suunnittelua lukuunottamatta en ehtinyt kylvää mitään. Nyt kun taivaalta tulee vettä koko viikonlopun, ei se haittaa enää ollenkaan. Pienet siemenet olisivat huuhtoutuneet pois. Täytyy muistaa että öisin saattaa vielä olla kylmä. Myöhemminkin ehtii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s