SUOSIKIT 1, hyötykasvit

Puutarhureilla on aina suosikkikasveja. Mikä sitten tekee kasvista suosikkikasvin?

Onnistuminen voi olla yksi syy: Minä pidän helpon lehtikaalin Brassica oleracea kasvattamisesta, vaikka sen käyttö onkin perheessämme melko vähäistä. Hyrisen tyytyväisenä kun näen kalliita lehtikaalinippuja kaupassa ja tiedän että palsta on sitä pullollaan. Lehtikaali selviäisi varmaan ydinlaskeumasta. Ainakin viime kesänä kasvoi ja komistui talvesta selvinnyt yksilö.

Tänä vuonna ötökät ovat popsineet lehtikaaliin reikiä, vaikka vierellä oli samettikukkaa ”torjumassa”. Ihan käyttökelpoisia ne olivat rei’istä huolimatta. Tein suosituksesta lehtikaalisipsejä – pahaa. Iso pellillinen meni roskiin, valitettavasti. Hämmentävä kiertokulku: keväällä esikasvatusta, koulintaa, hyysäystä ja kastelua. Palstalla tonkimista tuntikaupalla, kitkemistä, kastelua, harsotusta. Sadonkorjuu, ruuanvalmistus ja lopputulos bioroskiin. Silti jaksan vuodesta toiseen viljellä kasveja, joiden hyötykäyttöä en hallitse!?

kesäkurpitsa1

Kesäkurpitsoiden Cucurbita pepo kanssa käy lähes aina köpelösti, ne ehtivät kasvaa lehtien alla isoiksi ja puiseviksi. Onneksi meillä on lasten suosima kesäkurpitsalasagnen ohje. Kiitos äiti!

resepti

Pidän myös nopeasti kasvavista ja kauniista köynnöspavuista ja ruusupavuista. Ne ovat arkoja kevään kylmälle ja vaativat lämpimän maan. Esikasvatan niitä vähän aikaa ikkunalaudalla, mutta huom. ei liian aikaisin! Useamman kerran olen kylvänyt ne liian aikaisin ja kattoon on kiivennyt honteloita, vaaleanvihreitä soiroja, jotka eivät sitten ulkona pärjää. Lapsena vihasin ruuassa papuja, mutta sekä köynnöspavut että ruusupavut voi hyvin pakastaa kiehautuksen jälkeen.  Maku on mitä mainioin, ainakin omat lapseni pitävät niistä kovasti.

papu1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s