HYÖTYKASVIT RUUKUISSA

Aluksi minua hieman harmitti, ettei rivarissamme ole ns. pihaa, vain terassit molemmin puolin asuntoa. Kaikki istutukset täytyy laittaa ruukkuihin.

Ruukkuistutuksissa on paljon etua. Ruukkuja voi tarpeen mukaan siirrellä suojaan sateelta, paahteelta (tai grillaukselta), eikä nurmikonleikkuuta tai kitkemistä ole ollenkaan. Kastelua ne taas vaativat paljon. Koska puutarhurin kesälomaa oli vain viikko, naapurit ystävällisesti kävivät kastelemassa kukkia!

laatikko1

Erityisen ylpeä olen yrtti/hyötykasvilaatikostani. Noudatin tässäkin istutuksessa more-is-more –periaatetta. Löysin keväällä Annalan taimimyynnistä erittäin mielenkiintoisen köynnöksen, jiagulan –kuolemattomuudenyrtti, Gynostemma pentaphyllum.

En ole sen käyttöön vielä perehtynyt ja nyt alkaa syksyn viileys jo koitua sen kohtaloksi. Kunnollista talvetuspaikkaa (viileää ja valoisaa) minulla ei ole.

Ilmeisesti se toimii myös näin kasvatettuna: olen yhä hengissä ja syntymäpäiväkin lähenee. 🙂

Koko istutuksen kohtaloksi oli koitua sade (kuten tänä kesänä vähän kaiken muunkin). Parvekelaatikossa on salaojitussysteemi, mutta ei mikään systeemi riittänyt keskikesän rankkasateissa. Lopulta porasin pohjaan reiät, josta vettä valuikin minuuttitolkulla. Minulla oli myös kastelulannoitetta, joten lannoittamisesta tuli ongelma, kun vettä ei enää voinut lisätä. Rakeisen lannoitteen hankin vasta vähän aikaa sitten, mutta kasvukausi alkaa jo olla ohitse.

Jiagulan lisäksi laatikossa on taimena hankitut persilja Petroselinum crispum ja timjami Thymus vulgaris, ruukkusalaatin Lactuca sativa jämiä” , lehtikaalia Brassica oleracea, palstalta tuomaani minttua Mentha, ja tietenkin ruusupapuja Phaseolus coccineus. Myös ruukkutillin Anethum jämä sai laatikossa uuden mahdollisuuden, mutta sato jäi pieneksi.

Tomaatin Solanum lycopersicum varkaat olen poiston jälkeen tökännyt multaan. Tämän oivallisen vinkin sain puutarhurikollegaltani! Ne lähtivät hyvin kasvuun, mutta kaiken kaikkiaan sato jäi pieneksi. Toisikohan joulupukki minulle terassille sopivan kasvihuoneen?

 

Ruukkutomaattien juurelle laitoin samettikukkia ja basilikaa.

 

Toinen ylpeydenaiheeni on ollut iso ruukku, jossa mangoldi Beta vulgaris, ruusupapu, rakuuna Artemisia dracunculus ja rucola Eruca sativa ovat viihtyneet hyvin. Ruukku on katoksen alla joten liikamärkyys ei ole vaivannut, laiska kastelija jonkin verran. Rucola on kaupan ruukkuyrtti, jonka istutin (tungin) ruukkuun muiden kaveriksi. Se on kasvanut aivan valtavasti ja siitä on riittänyt koko kesän salaatteihin.

Tänä vuonna olen muistanutkin käyttää yrttejäni reilulla kädellä. Usein vaan kasvatan niitä ja unohdan käyttää ruuanlaitossa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s